Pages

Saturday, 19 January 2013

Resipi Cek Mek Molek



ambik ang..2 resipi dlm masa 1 hari. kuih cek mek ni memang feveret feveret aku sbb ad ubi n air gula. ni 1 lg kuih terkenal dari ngri Cik Siti Wan Kembang.
first time aku buat kuih cek mek spesel utk kawan2 aku kt UMS masa study week hari tu.nsb menyebelahi aku sebab dapat pujian lg...wuehehehehehe...

BAHAN-BAHAN:
500g ubi keledek (aku guna 2kg sbb nk bg kt kawan2)
2 cawan tepung gandum (agak2 cukup)
2 cawan air(agak2 cukup)
gula(nak isi dlm kuih)

CARA-CARA:
1. rebus keledek sampai empuk.
2. lecek keledek, masukkan tepung gandum n air. uli sampai x melekat kt tangan. lg banyak keledek lg sedap.
3. bentukkan adunan td lbh kurang saiz bola pingpong or lebih besar. tekan leper, letak gula kt tgh2(jgn byk sgt takot gula keluar time masak), bentukkan balik jd cm bntuk kuih cek mek y bujur molek tu...
4.goreng sampai warna coklat@perang(agak2 masak lar senang)

sedia utk dimakan as brekpes or minum petang...

guna multicooker jer u

ada mcm2 bentuk


1 comments:

afzalsukasuki said...

oo ni namanya cek mek molek ke?

sedap :) pas makan mesti terasa nak bergelek :D

Post a Comment