Pages

Saturday, 19 January 2013

Resipi Sira Pisang Kak Long


hehehe..amboi nama, kemain mcm resipi ni aku y cipta tp yes y ni aku aku guna sukatan aku sdiri tp bahan2 ma aku yang sugest.
untuk pengenalan sira pisang ni adalah kuih berasal dari klate(i'm kelantanese okeh).and sudah semestinya manis (bila aku y masak haruslah jd betul2 manis sbb i like manis very much).kuih ni sesuai di makan time cuaca panas@time bukak pose.

BAHAN2:
1 1/2 cawan gula putih (i suka manis, kalau xnak manis sgt boleh kurangkan jd 1 cwn or lebihkan lg air)
2 cawan air
7-8 biji pisang tanduk@nangka (tp dlm resipi ni ak guna pisang kelat abu sbb pisang tu jer y aku jumpa kt pasar)
3-4 helai daun pandan(aku guna 6 helai, wahaha,,memang rasa pandan lar kuih aku)
2 biji telur-kuning telur sahaja(aku tgok resipi lain kt tenet guna bunga lawang tp ma aku suh guna kuning telur, lg sedap uooolllllssssss)
pewarna-biasanya y kaler kunig@oren(aku x guna sbb malas beli)

CARA MASAK:
masuk gula,air, daun pandan dalam periuk. kacau sampai gula hancur.
masukkan kuning telur, pewarna n last skali pisang. biar lama sikit sampai rasa manis tu resap dlm pisang.
SIAP!

CARA MAKAN:
suap dalam mulut lar! hahahaha...gurau jer. sira pisang sedap makan dgn ais sbb nk kurangkan rasa manis tu.

SELAMAT MENCUBA! ~__~



0 comments:

Post a Comment